DELA

Jämställt i beachvolley

Ja, jag stöder Paf Open och Beachvolleyturneringen på Åland – så jämställdhetsminister jag är.
Jag är övertygad om att turneringen kommer att ge både förlängd turistsäsong, med många ringeffekter och att Åland kommer att blomstra upp under turneringen i augusti.

Visst finns det inom den sporten som inom många andra en stark utseendefixering och sparsam beklädnad. Själv har jag tidigare – då gamla gubbar beslöt om vad tjejerna som utövade sporten skulle ha på sig – varit mycket tveksam till idrotten. Jag minns också Sveriges tidigare jämställdhetsminister Margareta Winbergs utspel om sexism i samband med OS för ett antal år sedan.
I dag är beachvolleybollen en av de jämställdaste sporterna. Det mesta finns tydligt stipulerat lika både för kvinnor och för män.
Beachvolleyboll är en av de få sporterna som har samma prispengar till både kvinnor och män. Man har krav på lika mycket TV-sändningstid för tjej- och killmatcher. Inom vilken annan idrott behåller du dina rankingpoäng när du går på moderskapsledigt?

Vad gäller speldräkterna som så finns här också regler både för kvinnor och män. Männen är de som är mest missnöjda med reglerna. Vad gäller kvinnorna så föredrar de flesta att ha minde tyg i kläderna än vad regerverket skulle tillåta.
Att man inom beachvolley har badstrandsliknande kläder är väl inte så märkvärdigt eftersom sporten utvecklats just från stranden. Just nu utvecklas också speldräkter som skall kunna vara heltäckande över kroppen både inom simning och beachvolley så att inte någon skall uteslutas från sporten av religiösa skäl.

Elittränade idrottare har ofta vältränade och därmed vackra kroppar. Media och förstås sponsorer kan långt styra huruvida det blir kroppsfixeringen eller idrotten som är viktigast. Sex säljer!
Britt Lundberg (c)
jämställdhetsminister i Ålands landskapsregering