DELA

Integration och mångfald på Åland

Jag vill börja med att tacka er alla underbara ålänningar som kom ut för att erbjuda mig sin solidaritet under Sabaar African Festival (SaFest-Åland 2010). Det var en härlig känsla!
Festivalens mål var att främja och öka integration och mångfald i vårt samhälle. På Åland lever folk från olika länder. Vi har mer än 100 olika utländska medborgare. Titta själv med Ålands statistik och utredningsbyrå (ÅSUB).
Som en del av min festival hade jag en Mångfald temadag. Målet var att skapa ett tillfälle där vi kunde diskutera öppet om integration och mångfald. Jag bjöd folk som är mycket viktiga när vi talar om främjande av integration och mångfald på Åland. Jag bjöd tidningsredaktörer, politiker, socialarbetare, polischefer, landskapsregerings kulturavdelning och så vidare Nittionio procent av dem var frånvarande och ingen har skrivit tillbaka för att tacka mig för inbjudan eller uttrycka sitt beklagande om att inte delta.

Jag märkte, när man talar om integration och mångfald på ön får det ofta en negativ klang.Jag tycker det är hög tid för oss att börja diskutera om invandrare och flyktingar, innan det blir för sent. Landskapsregeringen har hittills ingen strategi för integration. Språkutbildning -Svenska för Inflyttade (SFI) på Medis räcker inte. Jag känner många invandrare och flyktingar som inte vill delta i kursen, därför att det finns ingen koppling mellan svenskakunskaper och jobb.

t vuxna invandrare och flyktingar har svårt att få jobb. Detta är nu ett växande problem på ön. Vad ska vi göra tillsammans för at sänka arbetslösheten bland invandrare och flyktingar? Måste vi (invandrare och flyktingar) fortsätta torka bajs för att slippa gå arbetslösa? När ska vi bli en prioriterad grupp inom arbetsmarknadspolitiken.
På Åland har vi visat solidaritet med befolkningen i Gaza, befolkningen i Haiti och vi har också visat hur vi avskyr världens problem som miljöförstöring. Men vad hände med integration och mångfald på vår egen ö?

Sabaar Afrikansk Festivalen var ett frivilligt socialt arbete, som inte fick något stöd av landskapsregeringen. Det är svårt ibland för invandrare och flyktingar att få den hjälp vi behöver. En av mina åländska vänner berättade för mig att man behöver ett bra nätverk på Åland. Problemet är vår ö saknar ett integrerat och mångkulturellt perspektiv på alla nya ideer. Eller hur?

Jag förstår
inte varför integration och mångfald har en negativ klang på en tid när vi har:
– Många ålänningar med rötter i fastlandet och Sverige
– Många ålänningar med partners från andra länder
– Många ålänningar som bor utomlands

På Åland behöver vi också att öppna vårt eget forum för invandrardebatten. Politikerna måste försöka och lyssna till alla individer som har förbättringsförslag eller välgrundad kritik.
Sabaar Afrikansk Festivalen är på väg igen. Jag hoppas 2011 festivalen kommer att locka mer ålänningar. Vi vill vara en del av det ålandska samhället. I Finland tillämpas en lag om integration av invandrare. Dess mål är att invandrare skall kunna delta i det finländska samhället och dess verksamhet på samma sätt som de övriga som bor i landet.

Slutligen vill jag säga, det finns många som tycker att invandrare inte bör ha åsikter. De bör bara acceptera saker som de är. Tidigare bodde jag i båda Sverige och Österrike och i de två länderna träffade jag många besvikna invandrare som trodde att det är slöseri med tid att föra fram sina åsikter som en invandrare. Jag håller inte med dem, för mig är våra erfarenheter och perspektiv är också en viktig resurs för politikerna. Det är viktigt för lantrådet Eriksson, kulturminister Lundberg och talman Nordlund att ta till sig vår uppfattning om Åland idag. Let us start the debate!
Alieu Khan
Hej Åland
alieu.khan@hejaland.ax

Jag uppfattade inte den inbjudan som kom till mig och Nya Åland som en inbjudan att delta i en diskussion, utan en allmän inbjudan till evenemanget. Jag beklagar att jag missade den chansen att vara med och samtala.
Nina Fellman
chefredaktör
Nya Åland