DELA

Har tåget gått för vår ax-domän?

Jag reagerade med förvåning då jag i veckan läste att ax-domänen skulle bli fritt villebråd. Likaså blev jag förvånad över de motiveringar som angavs? Att ax-domänen i sig skulle vara ett hinder för handel har jag svårt att se. Internationella e-handelsföretag använder geotargeting, baserat på IP-adress, inte domännamn. Så länge vi är ett område med speciell status, självstyrelse, så kommer vi att upplevas som ”besvärliga”.

Om avsikten med förändringen, är att göra Åland mera ”känt” på internet så har jag svårt att se hur det skulle gå till. Hur många av de som går till sajter som .tv, .nu, .to vet överhuvudtaget vad de betyder? Att de är toppdomäner för örikena Tuvalu, Tonga och Niue? Hur många planerar sin nästa semester på Tonga efter att ha läst ”Sions Vises Protokoll” på konspirationssajten Whale.to?

Överhuvudtaget verkar hela behandlingen av denna oerhört viktiga fråga ha skett i tysthet. Det talas om ”synpunkter från näringslivet”, det omnämns närmast i en bisats i ett protokoll från 16.1.2016. Dessa synpunkter är antagligen ett ”förslag till kommersialisering av ax-domänen” från 30.10.2012. I det inlägget från Ålands Näringsliv (föreningen) framgår dock helt tydligt att: ”För att behålla .ax koppling till Åland, föreslår Projekt.Ax att begränsa försäljningen av domännamn till webbplatser som marknadsför Åland eller har ett innehåll som har den åländska marknaden som en av sina målgrupper.”

Det system vi haft sedan ax-domänens tillkomst har fungerat bra. Kravet på åländsk anknytning är helt rimligt och systemet med förhandskontroll har gjort att man inte kunnat registrera en domän i någon annans namn.

Jag ser överhuvudtaget ingen orsak att ändra på detta, speciellt inte utan debatt där samtliga ålänningar får säga sitt.

Frågan är nu: Går det ännu att korrigera denna fadäs?

Anders Gustafsson