DELA

Fria fängslade bahaier

Den 24 oktober är FN-dagen som firas på Åland liksom runtom i världen.
Just i år är det också 60-årsjubileum för den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna som kunggjordes av FNs generalförsamling. Den antogs med ja-röster från 48 medlemsländer. Åtta länder avstod från att rösta och ingen röstade emot.

För det internationella Bahai-samfundet är 2008 dessutom ett speciellt minnesår. Det har gått 25 år sedan 10 bahai-kvinnor hängdes i fängelset i Shiraz, Iran för att de var anhängare av Bahai-religionen och för att de hade ordnat undervisning i sina hem för bahai-barn som hade blivit utkastade från sina skolor. De kvinnorna hade arresterats tillsammans med sina närmaste anhöriga och hållits i häkte och sedan fängelse under mycket svåra förhållanden. Alla hade fått möjlighet att bli fria genom att avsäga sig sin tro, men de vägrade. Efter flera månader i fängelse togs kvinnorna till avrättningsplatsen. Den äldsta var 57 år, den yngsta endast 17. Vittnen har berättat att bödlarna placerade den yngsta sist i raden för att övertala henne att lämna sin tro efter att ha bevittnat sina vänners hängning. Det gjorde hon inte.
Nyheten om dessa kvinnors avrättning upprörde människor runt om i världen. Händelsen uppmärksammades i massmedia bland annat av båda lokaltidningarna på Åland. En våg av protester riktades mot denna grymma händelse.

Sedan dess har grymheter mot förföljelser av bahaier fortsatt trots FNs kritik och trots att Iran som medlemsland i FN skrivit under den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, som bland annat betonar religions- och åsiktsfrihet.
Just nu sitter sju medlemmar av bahai-samfundet i Iran häktade i fängelse i Tehran sedan flera månader utan någon tydlig förklaring och utan att kunna träffa varken advokater eller sina familjer. Bahai-samfund runtom i världen, FN, olika regeringar samt flera av Nobels fredspristagare har vädjat till Irans regering för dessa bahaiers mänskliga rättigheter, utan några resultat. Inför firandet av FN-dagen riktar vi vårt hopp till att organisationens inflytande ska leda till en förbättring av bahaiernas situation i deras moderland.
Bahai-samfundet på Åland