DELA

Fältarna pratar om det

Vi vill härmed ge vår syn på sexualundervisningen i högstadierna på Åland. Nina Fellman skriver i sin ledare tisdagen den 11/1 att det bara är Regnbågsfyren som på ett rakt sett vågar prata öppet med eleverna om sex. Detta stämmer inte. Det finns fler som gör det, bland annat vi på fältarna.
Vi erbjuder alla skolor på Åland att komma ut och prata med eleverna i åttan om sex och kärlek. Vi har igår och idag varit i Godby högstadium och där träffat alla åttor och haft en dubbel-lektion om sex i varje klass. Vår upplevelse är efter dessa lektioner att lärarna har gjort ett bra jobb i sexualundervisningen när det gäller könssjukdomar, preventivmedel, abort mm. Det vi erbjuder skolorna är ytterligare ett komplement till skolans egen sexundervisning. Precis det som Nina säger saknas pratar vi med eleverna om.

Våra lektioner bygger alltid på attityd-diskussioner där eleverna får ta ställning till olika påståenden. Några veckor innan våra lektioner har eleverna fått fylla i frågor som de vill ha svar på eller diskutera på vår lektion. Bland annat så tar vi upp könsroller, där diskuterar vi huruvida man tror livet sett annorlunda ut om man varit det andra könet eller om man upplever att man blir behandlad olika av vuxna om är kille eller tjej. Vi pratar om kulturella aspekter som till exempel att det i vissa kulturer är det inte ok med sex före äktenskap, hur ställer vi oss till det. Vi tar även upp omskärelse och könsstympning vilket förekommer i vissa andra kulturer.

Hur tar man kontakt med någon man är intresserad av är ett viktigt och svårt ämne. Vi funderar tillsammans hur man kan göra och hur man kan reagera om kärleken inte är besvarad.
Vi diskuterar första gången man ska ha sex, förväntningar och prestationskrav. Vi tar även upp kåthet och onani. Att det är lika ok för båda könen att prata om och göra detta. Ett påstående vi ställer är att många ställer upp på sex fastän de inte vill. Här säger merparten av eleverna i klassen att det är så och då diskuterar vi hur det kommer sig och hur man kan säga nej. Vi pratar om våldtäkt. Porr är också ett tema vi tar upp. Vi diskuterar även homosexualitet, könssjukdomar, preventivmedel och hur och var man testar sig.

Avslutningsvis vill vi säga att sex är ett stort och viktigt område som är det är nödvändigt att vi diskuterar med våra ungdomar, och det arbetet kan alltid förbättras och utvidgas, men att påstå att det inte förekommer är rent felaktigt.
Fältarna
Jag tackar för tillrättaläggandet, och gläds åt att jag åtminstone delvis har fel. Tyvärr tror jag att det fortsättningsvis finns utrymme för förbättring, och mer fokus på denna fråga.
Nina Fellman
chefredaktör
Nya Åland