DELA

Europeiska ledare skeptiska till mångkulturalism

Först var det Tysklands förbundskansler Angela Merkel som lanserade en hård attack på mångkulturalism. Sedan Europas mest konstiga president Nicolas Sarkozy och nu Storbritanniens premiärminister David Cameron. De alla tänker nästan likadant om mångkulturalism och nu vågar de prata om det offentligt. Kommer Sveriges Fredrik Reinfeldt eller Finlands Mari Kiviniemi att hoppa in i deras vagn?

Enligt David Cameron har den europeiska tolarensen lett till att olika kulturer fjärmat sig från varandra. Förra helgen i München uppmanade han européerna att i stället skapa enhetliga nationella identiteter. Brittiska Konservativa partiets ledare var missnöjd med sitt lands mångkulturlism politiska idé under de senaste 30 åren. Det är sant att varje politiska ledare har sin egen strategi. Ingen trodde att Cameron skulla komma med ett sådant uttalande. Nu väntar vi för att se vilken skillnad han kommer att göra.

Jag tycker att det är för sent för Downing Street att inse att mångkulturalism ha misslyckats fullständigt. För tio år sedan (inte nu!) hade Storbritannien 1.053,411 människor från Indien, 747,285 från Pakistan, 283, 063 från Bangladesh, 565,876 från Karibien, 485,277 från Afrika osv. Nuförtiden bor nästan två miljoner muslimer i Storbritannien. Som i Tyskland, Frankrike och Sverige, är islam en etablerad del av det britiska samhället.

Strax efter att Cameron gjorde sitt uttalande, började en demonstrantration mot islam och muslimer i Luton. En stad som ligger omkring 50 kilometer norr om London och har en hög andel invånare med utländska rötter. Luton är känd som en samlingsplats för muslimska extremister. Enligt Daily Mail, kostade demonstranterna i lördags den brittiska regeringen mer än £800,000 för polisen att bryta det.
Under en diskussion som jag hade med en minister i landskapsregeringen, sade jag att det är en bra idé för att hjälpa utlänningar att integrera men inget europeiskt land kommer att nå ett balanserat samhälle. Självklart! Ärligt talat, är det jättesvårt för en europeisk man eller en man från Jemen att tror på att alla kulturer är lika mycket värda.

Tolkningen av mångkulturalism i Europa är lite knepigt ( för att låna min SFI 3 lärares favoritord när det gällar svår svensk grammatik). Ja, alla kulturer förtjänar like mycket respekt men själv anser jag att alla kulturer bör kritiseras. Men först behöver vi förstå varandas kultur. I somras träffade jag en turist från Stockholm. Under en lång diskussion vi hade om kultur och invandring , sade hon till mig;
– Jag föstår inte varför ni i Afrikaner kan gifta er med många fruar. Otroligt konstig!
Jag började skratta och sedan sa jag också till henne;
– Ved du vad? Jag förstår heller inte hur ni kan tro på öppna äktenskap.

Ingen kultur är perfekt. Det finns bra och dåliga saker i alla kulturer. Vi bör inte missbedöma. Till exempel finns det många i Europa, Åland ingår, som inte har så bra koll vad muslimsk kultur är men vågar säga att den är dålig. Och blir negativa till alla personer som tillhör islam.
För ett par dagar sedan fick jag besök av två socialarbetare från Mariehamn. De frågade mig olika frågor om barn och hur man tar hand om dem. Några av deras frågor vägrade jag att besvara. Jag sa till dem att jag har min egen kultur som jag starkt respekterar men eftersom jag har bestämt mig för att leva i Finland innebär det också att jag måste respektera lagen. Enkelt och okomplicerat!

Trots att det inte finns något konkret integrationprogram på Åland, är mångkulturalism inte ännu ett problem på ön. Vi har många utlänningar som alltid är redo att lära sig svenska och komma nära ålänningar. På Åland har vi en barriär mellan utlänningar och lokalbefolking, men däremot lever vi i fred och harmoni bredvid varanda. Det finns frihet för att utöva sin kultur utan ingrepp från den dominerande majoritetskulturen (ålänningar).

Jag tror inte om vi har många utlänningar på Åland som föraktar Åland och allt det ni står för, eller hur?
Alieu Khan
www.hejaland.ax