DELA

Döda inte våra traditioner!

Förra veckan hörde jag att daghemmen i Mariehamn skulle ändra sina rutiner. I helgens tidningar så kunde så kunde vi se rubriker som att man inleder med att upphöra med julkyrkan.

Men i texten kan vi läsa att man även funderar på att lämna bort fars dag, mors dag, halloween och alla hjärtans dag.

I texten kan man läsa att man gjort det av religiösa skäl. Men när blev mors dag eller alla hjärtans dag religiös? Inte ens julkyrkan kan väl egentligen ses som så väldigt religiös. De som blivit omvända i en julkyrka lär väl nog kunna räknas på ena handens fingrar.

Nej, det gäller våra traditioner och en del av vår kultur, som man nu i Mariehamn vill bryta ner.

Vi fick självstyrelselagen för att bevara det svenska språket och kulturen. Inte för att döda den!

Jag ser därför fram emot att de ansvariga i Mariehamn förklarar sig. Vem har tagit beslutet och vad är syftet med att förstöra delar av vårt gemensamma kulturarv.

Man inleder med att eliminera fem ”helger”, men fortsätter antagligen med påsk, midsommar, valborg, julutsopningen och första maj. Inget mjöd på dagis längre! Har man gett fingret, så brukar han ta hela handen.

På annat håll försöker man värna om kulturen, men här skall vi tydligen förstöra och systematiskt bryta ner den. En snabb titt i partiprogrammen ger visioner om utveckling av den åländska kulturen, men ingenstans hittar jag visioner om att bryta ner den.

För barnens del handlar det också om att lite variation i vardagen. Något att se fram emot. Något att göra. Spontant kallade jag dessa helger för pysselhelger. Vi äldre talar om oxveckor, när vi har många veckor utan våra traditionella helger. Vi vill alla ha omväxling.

I stadsfullmäktige debatterades nyligen visionerna för Mariehamn. Där slogs fast visioner för ett ekonomiskt hållbart Mariehamn, och för ett miljömässigt hållbart Mariehamn.

Det fanns även förslag om att lägga till kulturell hållbarhet. Något som även vi inom Åländsk Demokrati har förordat. Likt miljömässig hållbarheten, så skulle målet vara att lämna tillbaka den kultur, som vi själv fått. Visst ändrar kulturen över tiden, men att aktivt förstöra det, som generationer byggt upp, är ett svek både mot tidigare generationer och mot kommande.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati