DELA

Därför vegetariskt en gång per vecka

Tack Tomas Pitzén, Frida Sjöroos, Christoffer Landgärds och Karin Johansson för er insändare om skolan och den vegetariska maten. Jag förklarar gärna närmare varför socialdemokraterna föreslagit att man i stadens skolor ska servera vegetarisk mat till eleverna en gång i veckan. Skolnämnden har skickat förslaget till skolornas elevråd där två av tre har uttalat sig positivt till förslaget. Vårt förslag grundar sig på följande argument:

Globalt ansvar och miljö. En hög köttkonsumtion har stor inverkan på miljön och den globala livsmedelsförsörjningen. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark, vatten och fossila bränslen som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. Medan över 800 miljoner människor i världen är allvarligt undernärda och 20–60 miljoner svälter ihjäl varje år, exporterar många fattiga länder sina grödor till i-länderna som djurfoder. Så att vi i i-länderna kan äta kött i den mängd vi gör idag. Om vi ska kunna försörja alla människor i världen med mat framöver behöver också vi i de rika länderna tänka om lite.

Ansvar för människors hälsa. Under de senaste 15 åren har köttkonsumtionen gått upp med 30 procent. I medeltal konsumerar vi hela 73 kilo per person och år.
Vi skulle må bättre om vi åt lite mindre kött. Många så kallade vällevnadssjukdomar kan delvis sättas i samband med vad vi äter. Vegetabilier innehåller lagom mycket protein (gäller speciellt ärtor, bönor och linser), litet fett samt mycket fibrer. De är dessutom rika på många vitaminer och andra ämnen som måste finnas i en fullvärdig kost. Samtidigt bör man förbjuda användningen av smakförstärkare i maten som natriumglutamat (E621) som påverkar människors hälsa negativt.

Ansvar för ekonomin. Genom att köpa säsongens grönsaker i stället för kött, kan man sänka skolans matkostnader och samtidigt höja näringskvalitén. Vi skulle gärna se att skolorna kunde servera mer ekologisk och närproducerad mat, vilket både skulle gynna de åländska odlarna och slippa dyra transporter.

Pedagogisk fråga. Att lära sig äta vegetariskt i skolan är därför en viktig del av en hållbar miljöutveckling för framtiden. Många kanske tror att all vegetarisk mat är äcklig. Det är helt fel. Med fantasi, härliga kryddor och inspiration från världens alla länder (thailändskt, indiskt osv) kunde den vegetariska maten upplevas som något verkligt gott, spännande och positivt. Vi vill att barn ska få erfara att vegetariskt mat kan vara något helt annat än bönröror, morotsbiffar och blomkålsgratäng. Det tycker vi är ett pedagogiskt ansvar som skolan kunde ta i ett led för en hållbar utveckling. Det handlar om EN skollunch per veckan. Resten av måltiderna – 6 luncher och 7 middagar bestämmer andra eller man själv om vad som ska serveras.
Camilla Gunell (S)