DELA

Dagens system skapar otrygghet

Harriet Tuominen oroar sig i en ledare (Nya Åland 31.8) över att liberalerna har ”tagit in nyliberalismen i boet”. Hon påstår sedan att ”Den dag var och en skall betala sina egna sjukkostnader får nog de flesta av oss räkna med att ligga och dö hemma i sängen.” Harriet verka basera hela sin syn på samhällsekonomin med den enkla maximen att det alltid är billigare om någon annan betalar. Detta må gälla på individnivå. Applicerat på samhällsnivå blir dock maximen absurd. Vi betalar redan den fulla kostnaden för vår äldrevård genom skattsedeln.
Staten har inte ett magiskt pengaträd någonstans. Alla pengar den spenderar på åldringsvård kommer givetvis från oss skattebetalare.

Tuominen tycker kanske att det känns tryggt att betala staten en del av sin inkomst hela livet, att staten tar hand om dessa pengar och i utbyte lovar att ta hand om henne när hon blir gammal. Jag skulle känna mig betydligt tryggare om jag fick behålla pengarna och placera dem på ett vettigt sätt. På så sätt skulle jag undvika att pengarna, vilket de gör nu, placeras med mycket låg avkastning och att stora belopp går åt till administration och byråkrati.
Jag skulle kunna välja mellan olika vårdalternativ i vilket land som helst och inte vara hänvisad till kommunala monopol. Mina barn eller min fru skulle även få ärva de pengar jag sparat ihop till denna åldringsvård om jag råkade dö i förtid. Det är trygghet. I dag tillfaller all den skatt jag betalat under min livstid staten om jag dör, utan att mina anhöriga ser röken av dem.

Jag tvivlar på att det i dag finns många unga och medelålders personer som anser att deras ålderdom är tryggad. Tvärtom. De flesta känner en väldig osäkerhet och har på känn att det är något fel med vårt nuvarande system.
Jag försöker så gott jag kan formulera nya och utmanade idéer om hur vi skulle kunna lösa vården i framtiden. Detta kommer jag att fortsätta med så gott jag kan, oavsett om Nya Ålands ledarredaktion i konservativ anda avvisar varje nytt förslag med att det kommer att leda till att vi kommer att tvingas ”ligga och dö hemma i sängen”. Som om vi inte löper den risken med nuvarande system!
Själv tycker jag att det är höjden av ironi att Tuominen anklagar de flesta Åländska partier för att vara konservativa. Samtidigt kritiserar hon liberalerna för att partiet har modet att släppa fram icke-konservativa krafter. Jag tycker hon borde tänka sig för innan hon börjar kasta sten när hon själv verkar sitta i ett konservativt glashus ute i Dalbo.
Fredrik Gustafsson (lib)
Doktorand i ekonomisk historia

Fredrik Gustafsson utgår i sitt resonemang från dem som har råd att välja system. Alla har inte det, även om de inte skulle betala en cent i skatt. Men självfallet skall var och en ha åsikter om hur de vill använda sina pengar. Nya Åland har ingen som helst ambition att tysta Gustafsson, tvärtom, även om en och annan ledarskribent ibland kan tillåta sig att argumentera.
Däremot har jag uppenbarligen varit otydlig i det jag skrev om konservatism. Jag anklagar definitivt ingen för det, vad jag påstår är att vi alla, nästan alla, av naturen är konservativa. Vi är inte väldigt pigga på förändringar om vi inte säkert vet att det blir bättre så. Detta gäller oavsett om man politiskt står till höger eller vänster om mitten.
HT