DELA

Attitydförändring tar sina trettio år

De Gröna på Åland startades 1987, för nästan 30 sedan och ett år efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl Ukraina.

Då var vi med och demonstrerade mot kärnkraft från Mässhallen till Stortorget i Helsingfors, jag iklädd en ljus minkpälsjacka, som jag skämdes för, men för sent. Då visste jag ingenting om katastrofen i Ukraina men Hasse och Tage hade sjungit om att det med 100 procents säkerhet inte kunde hända. Ändå hände det i Harrisburg i USA.

Vi startade i april 1987 och alla som var med var helt eniga om en sak: badvattnet i våra vikar var inte längre klart. Och vi beslöt att delta i landstingsvalet samma höst.

Vi hade en stuga på torget och serverade grön ärtsoppa och det blev helt oväntat en röstskräll, allra mest röster för Gröna och två ledamöter kom in.

Det som var besvärligt i landstinget var att våra förslag antingen ansågs komma för tidigt eller för sent. Sen kunde den andra partierna ta upp samma sak och då var det rätt tid. Temat var de fyra elementen: jord, sol, vind och eld.

Blyfri bensin , oblekt skrivpapper och Kobba Klintar gick ganska lätt. Alternativ odling i försiktig utsträckning men inte hela landskapet, inte ens nu! De första flyktingarna kom från Iran till Mariehamn, det gick ganska bra efter medhåll från andra partier. I Sveriges tv 2 onsdagen den 19.4 sades att man tar bort fyra gamla kärnkraftverk som är olönsamma av 10 befintliga. En graf visade att elpriserna är för låga men däremot vind och solkraftspriserna blir alltmer lönsamma. Så vad gör man i Finland? Man har börjat bereda marken i norra Österbotten i Pyhäjoki utan att ha fått byggnadstillstånd och gröna partiet i maktlös opposition. Olkiluoto 3 är ju inte ens färdigt och slutförvaringen är ett osäkert kapitel med koppar och blykapslars hållbarhet. Inte ens Japans kärnkraftsolyckor tycks avskräcka.

För att inte bli ett ”vad var det vi sade”- parti kan man ändå lägga märke till att attitydförändring tar sina trettio år. Tomater som vuxit utan konstgödsel och i solen smakar bättre och man kan betala litet mer för ekologiskt. Ordet ekologisk mjölk kan ÅCA-mejeriet kanske ta i sin mun. Komposteringen är inte ett skällsord och drar inte bara fram råttor utan hederlig mull fast somliga miljöingenjörer trodde det bara skulle produceras gas.

Christina ”Tant Grön” Hedman Jaakola