DELA

Åland som gastronomisk region

Förändring och utveckling tar tid, men vi är på god väg ålänningar! Nyss kammade Åland hem ytterligare en medalj i öppet SM i Mathantverk. Jonas Backman vann en silvermedalj i klassen lufttorkad korv med sin grönpepparsalami. Förra hösten var det guldmedalj för ölkorven förädlad av Ann och Åsmund Sundberg i klassen värmebehandlad korv.

Medaljer är kvitton på att man gör ett gott jobb. Det gör man inom matsektorn på Åland. Jag har under några år arbetat med mat också på nordisk nivå och ser att vi genom olika satsningar, utvecklingsprojekt och engagemang har kommit en god bit på vägen mot en stark och stolt matregion.

Det är våra många och fina råvaror från en livskraftig landsbygd som är grunden i en god matregion. Det är duktiga jordbrukare, producenter, livsmedelsförädlare och kockar som allt tydligare förvaltar vår region som den bästa i Norden! Åtminstone är vi på god väg att bli världsbäst på åländsk mat!

När Åland utanför Åland får uppmärksamhet genom medaljer blir intresset för matÅland allt större. Alla på Åland som på något sätt är kopplade till mat och måltid behöver få upp ögonen för den allt starkare efterfrågan och nyfikenheten som vår matregion nu har fått.

Lokalmat och mathantverk är ett mervärde för det åländska samhället, för turistnäringen och för den lokala ekonomin. Vi kommer inte undan att billig, importerad och profillös mat säljer. Vi kommer inte heller undan att en starkt växande skara söker mat med identitet som härstammar från lokalsamhället. Ett enkelt första steg är att medvetet lyfta fram något gott från Åland på sin meny. Alla krogar och barer kunde enkelt finna ut en stor mängd delikatesser från vårt rika matlandskap att plocka fram på en åländsk smaktallrik. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Turisten skulle älska det!

Åland pågår ett projekt, matÅland där referensgruppen är Ny Nordisk Mat, Åland. Vår uppgift är att hjälpa till att arbeta fram en stolt och stark gastronomisk region. Vi erbjuder nyckelaktörer (bonde, kock och utbildning) att mötas, samarbeta och prata med varandra. Tillsammans kan vi göra skillnad. Det hjälper inte att prata om varandra – utveckling sker när vi börjar pratar med varandra.

Utanför Åland är man imponerad av vår Skördefest, vårt rika utbud av grönsaker, frukt, mjölkprodukter, gott lokalt öl och duktiga kockar i framkant. I en global värld tilltalar det småskaliga allt mer, allt fler. Många utanför Åland anser att vi är duktiga på att berätta historier och för vår originalitet! Nu börjar de också få upp ögonen för vårt mathantverk!
Harriet Strandvik
Ordförande för Ny Nordisk Mat, Åland