DELA

Åland är sämst i Europa

För en tid sedan skrev Anders Gustavsson en replik om narkotikapolitiken i Portugal.

Själv är jag novis i ämnet men försöker förkovra mig.

AG betvivlade den uppgift jag förmedlade av en polis med 35 års erfarenhet om att de flesta fallen hamnar och förblir i byrålådan.

Nå, den beskrivningen kan uppfattas på olika sätt.

Från AGs replik framgår att ”drogkommissionen” / CDT i Portugal hanterade 10.380 fall 2013 och utfärdade beslut i 8.661 fall. Det torde innebära att 15% hamnade direkt i ”byrålådan”. Gissningsvis fick poliserna uppgifter om försäljarna i vissa fall, vilket kanske gjorde att inget mer hände.

I Portugal finns 18 CDT. Den största finns i Lissabon och den besökte jag förra veckan för att få mer kunskap, då jag ändå var där för att se Benficas match i Champions League.

CDT ligger i en anspråklös lägenhet i ett vanligt höghus norr om centrum nära Gulbenkian.

Vice-president Nuno Gomez tog emot mig i deras förhandlingsrum och beskrev processen och en del annat under två timmars tid.

2000 klienter besöker drog-kommissionen varje år och det är 80-85 % som bedöms vara engångs- eller tillfälliga användare. De får information och första besöket är en varning. De hamnar inte i något kriminalregister, men pappret sparas i fem år i den sk byrålådan ex i Cascais, ifall de inte åker fast igen.

10-15% bedöms ha ett riskbeteende och de erbjuds avvänjning/ terapi eller vad man vill kalla det i fösta hand.

Och det går snabbt. De kan alltså få pappret av polisman ena dagen och dagen efter så sitter de på CDT på förmiddagen då de träffar en psykolog eller en sociolog. På eftermiddagen återkommer personen och då sitter man i sammanträdesrummet. Hela CDT och missbrukaren.

Jag råkade sätta mig på ”den anklagades bänk” så nu har jag den erfarenheten.

Då går de igenom alternativen. Varning är som sagt vanligast och terapi som nr två. Den kan inledas samma dag. Detta imponerade på norrmännen fick jag höra. De har också varit till Portugal för att bekanta sig med systemet.

Sen kan det finnas kompletterande sanktioner. Ex den som kör bil i arbetet kan bli av med körkortet. Man kan ge böter. Och man kan ge samhällstjänst. Men som Nuno sade: Om personen inte har nåt jobb och bor hemma så är det dumt att ge böter, som pappa måste betala.

Å andra sidan. En person som jobbar ska ju inte ha samhällstjänst, eller annat som stör arbetet utan kan få böter.

AG skriver att det vanligaste straffet är reseförbud, men enligt Nuno ger de sällan reseförbud då ju narkotokan finns runtomkring. Det gäller kanske övriga Portugal.

Hur som helst ligger den direkta mortaliteten i Portugal på tre dödsfall/miljon. Nuno ansåg att lagstiftningen är bra. Portugal är nu nästbäst i Europa. Men nu vill de sänka den genom att förfina användningen av de verktyg de redan har.

I Sverige har man haft sk nolltoleras sedan 1970-talet. Mortaliteten låg 2015 kring 70/miljon. I Finland lite under 60. På Åland hade vi tyvärr en ännu högre mortalitet, vilket jag återkommer till inom kort.

Detta är säkert inte en helt korrekt bild av systemet i Portugal. Men det är så jag uppfattade den. Det är åtminstone inte fake news. Åland är sämst i Europa. Portugal är näst bäst enligt EMCDDA.

Polismannen i Cascais uppfattade det som att 2/3 av anmälningarna blir liggande i lådan. Det är antagligen de få, som inte behöver besöka CDT i Lissabon, och de som nog besöker CDT, men som inte fler gånger påträffas med narkotika för eget bruk utan enbart får en varning.

Om AG eller någon annat har frågor eller uppfattat systemet på annat sätt får ni gärna maila mig direkt. Jag tror det är bäst för debatten. Det jag inte känner till så kan jag fråga Nuno om. Han vill gärna hjälpa oss på Åland nu när han känner vår situation.

För övrigt var det nog betydligt intressantare att lyssna och diskutera med Nuno i två timmar än att sitta högt uppe på läktaren och se den målsnåla matchen på Estadio da Luz.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati