DELA

Yngve är både börsmäklare och poet

Fakta/ Yngve Söderlund, 50 år
Namn: Yngve Johan Söderlund.
Född: den 18 oktober 1958 i Mariehamn.
Bor: i barndomshemmet på Idrottsgatan i Mariehamn.
Yrke: börsmäklare.
Intressen: barnen, kvantfysik, kosmologi, utrikespolitik, historia, kartor, böcker, film, toppfotboll, resor, stug- och båtliv
Familj: barnen Deidre, 10 år, och Fabian, 6 år, och sambo Carina Strand.
Firar: senare med inbjudna.
Ett halvt århundrade
tänk vad mycket
att få vara med

Ett halvt århundrade
ett blink ute i kosmos
eller
en millimeter för atomen
i en sten

I ett halvt århundrade
har jag nu varit här
vad nu det
Är

Typiskt Yngve. Man tappar andan mitt i läsningen. Mellan raderna finns mycket att hämta.


Börsras
Yngve Söderlund är byrålådspoeten som också är börsmäklare.
Vi samtalar en timme i en litet konferensrum på hans arbetsplats, Ålandsbanken. När han går tillbaka till sin plats vid datorerna har börserna gått något uppåt. berättar kollegerna. Under de få minuter fotograferingen varar börjar de gå ner igen. Det är verkligen oroligt på börsen dessa dagar.
– Situationen nu är den absolut värsta jag varit med om! Denna fundamentala osäkerhet, säger han bekvämt tillbakalutad i fåtöljen med benen i kors.
Redan 1987 börjande han med aktierna. Han borde kunna sin sak. Han handhar pensionsstiftelser och fonder i mängd och kan genom att bara trycka på en knapp köpa aktier i USA för 1 miljon euro.
Sedan flera år tillbaka har börsen levt med en otroligt stor uppgång. Aktörerna har, som han säger, blivit allt ivrigare och alltmer giriga.


Blodomlopp
Att vara börsmäklare handlar enligt honom mycket om psykologi. Det är bra att ha framtidstro och kanske, som Yngve, att vara filosofiskt lagt därtill.
– Visst är det nu man borde köpa, eller rättare sagt det gäller att kunna identifiera botten och toppen, det är då det ska säljas och köpas. Folk kan ställa frågor i stil med om vi har några Nokia. Men vi har ju aldrig några Nokiaaktier på hyllan. De dyker upp när priset är det rätta.
Också för en helt oinsatt är samtalet om börsen nöjsamt och lärorikt.
– Pengaflödet är som ett blodomlopp.


Öppna ögon?
Allt går att tolka på två sätt, förklarar Yngve. Alltså negativa signaler blir positiva för andra aktörer. Det grundläggande felet är att det funnits för mycket pengar i omlopp de senaste åren.
– Jag undrar jag hur öppna ögon de faktiskt hade, de som orsakade hela raset. Begrep de faktiskt inte vad som skulle ske? I så fall är det nästan komiskt. De som ska begripa, begriper ingenting. De lånade 33 gånger det kapital de hade. Det är ju alldeles orimligt. Det är som att du har en euro och lånar 33, enkelt uttryckt, med den som säkerhet.


Inflation
En inflation som berör alla på Åland kan bli följden. Men det är inte säkert. Ingenting är säkert i dessa dagar.
Att hela länder kan gå i konkurs, som vi hört om Island i dessa dagar, är något alldeles nytt och häpnadsväckande.
Och att regeringarna går in och räddar banker – men vad kommer de pengarna egentligen ifrån?
Yngve kan inte annat än rycka på axlarna och växla ben över ben.
– Ja, vad kommer pengar egentligen ifrån?


Inca-kulten
Yngve hade fyra syskon, ett dog i tidiga år. Mamma och pappa var lärare. Han gick i Övernäs skola och senare i Lyceet. Juridiken lockade och läkarbanan eller att bli arkitekt.
– Kanske var det minsta motståndet lag som gjorde att jag valde ekonomistudierna. Men nationalekonomi intresserade mig verkligen.
Det blev plugg vid Stockholms universitet. Första anställningen var på Interkonto, där bland annat Visa administreras.
– Jag startade något som kallades Inca-kulten. Jag skrev reportage i ett infoblad som handlade om korpfotbollsgänget på företaget och rönte uppskattning för det. Det var roligt.


Bankman
Det var mamma som lockade hem sonen igen med en annons om ett ledigt arbete som kontorschef för banken i Jomala Gottby. Där satt han och räknade plus och minus och hade en del byoriginal till kunder som kunde sitta i timtal på kundstol och berätta gamla minnen.
Ett gammalt hus i Möckelö köpte han och rustade upp. När barndomshemmet i Mariehamn blev tomt sommaren 1996 flyttade han tillbaka dit.


Full byrålåda
Poesin kommer till honom just före det att han ska somna in. Då går han upp och skriver ner det.
– Det bara kommer. Jag får meningar i huvudet. Det är väldigt intressant. Någon slags sanning kan väl ändå orden rymma.
Det händer att han plockar fram verserna på nytt och filar på dem. Byrålådan är full. Men att publicera sig verkar han inte ha något större intresse av.


Yngve är…
Under tre år skrev han dikter i Xit under rubriken ”Yngve är…”. En gång deltog han i Poetry Slam och kom tvåa.
– Numera är det mer så att jag vill ha ett ord och hitta på kring det. Då kan det på raken dyka upp 20 till 30 olika dikter.
Födelsedagsverser skriver Yngve också, sällan på rim. Han läser ingen poesi.
”Zen och konsten att sköta en motorcykel” av Robert M. Pirsig är en favoritbok. Douglas Adams verk ”Liftarens guide till Galaxen”, en annan. Peter Nilsons böcker har han också lusläst.
– Kvantfysiken kan bevisa Guds existens, eller i alla fall, att någon typ av Gud existerar.


Vad är värde?
Kent Danielssons rutor i Nya Åland har Yngve uppskattat.
– I dem speglades hela livet.
Lite senare ställer Yngve frågan.
– Vad ska egentligen ett telefonsamtal kosta? Det kan pågå i 45 minuter och inte vara värt ett dugg. Det kan vara 10 sekunder och rädda många liv. Vari ligger värdet?


Tioårsresor
I korridoren utanför börsrummet berättar han om det roligaste han vet: tioårsresor.
– När min dotter fyllde tio år reste vi till Indien. Det var jätteroligt. Jag hoppas få resa med min son också när han fyller tio.

TEXT & FOTO:


KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax