DELA

Uppfinnardrömmen finns kvar

Tommy Karlsson fyller 40 år
Namn: Tommy Karlsson.
Född: Den 20 augusti 1970 i Jomala Ytterby.
Bor: I Ytterby.
Yrke: Bonde.
Familj: sambon Jaana Ojanen.
Födelsedagen: Firas med öppet hus lördagen den 21 augusti. Kaffepannan står på hela dagen för de som vill titta in.
Tommy Karlsson är född och uppvuxen i Jomala Ytterby tillsammans med två yngre systrar. Han började tidigt att hjälpa till med jordbruket och boskapsskötseln hemma på gården.
– Man ville ju vara lika duktig som pappa. Jag hade en liten tramptraktor som jag körde runt med och övade på att backa med släp med en hembyggd släpvagn.
Tommy intresserade sig tidigt för teknik och tyckte om att skruva och bygga saker. Bland annat byggde han en gocart med sin pappa.
– Oftast blev det farsan som fick svetsa på den när jag inte klarade det själv. Inte var den särskilt driftsäker heller: jag fick knuffa hem den ganska ofta. Det var mycket blod, svett och tårar som gick åt för att hålla den vid liv, säger han och skrattar.


Uppfinnardröm
Någon riktig busunge blev det aldrig av den unge Tommy.
– Vi var ju de enda ungarna i byn, så det var ganska lätt att räkna ut vem som låg bakom hyssen. Och så fanns det heller inga andra jämnåriga som hejade på och pressade en att göra några dumheter.
Innan Tommy bestämde sig för att överta jordbruket funderade han på flera olika yrken: allt från brandman till kranförare. En stor dröm var att bli uppfinnare.
Åsa-Nisse och Oppfinnar-Jocke var mina stora idoler. Det har alltid känts lockande att kunna bygga och hitta på saker som folk har nytta av.


Far som hustomte
I Skåne studerade Tommy till gårdsmästare. Han trivdes bra med studierna, men hade aldrig några tankar på att bli kvar i Sverige.
– När jag blev klar med skolan fick jag anställning som ladugårdsförman på Naturbruksskolan. Jag blev kvar där några år men sedan var det dags för generationsväxling på gården: mamma och pappa pensionerade sig, lämnade över gården till mig och flyttade till ett eget hus här i byn.
– Det är fint att ha dem nära fortfarande. Farsan är här så gott som alla dagar och hjälper till. Han kan ju rutinerna och är som en liten hustomte som går och fixar med det mesta.


Bär inte slips
Tommy har inte känt av någon fyrtioårskris ännu, men medger att tiden rusat förbi.
– När jag var 20 kändes 30 som väldigt långt borta. Nu är jag redan framme vid 40. Ändå känner jag mig som samma individ som jag alltid varit. Det är nog bra att inte lägga för stor vikt vid en siffra. Man måste ju inte börja bära slips bara för att man fyllt 40.
– Många av mina jämnåriga bekanta har skaffat barn och bildat familj, men jag avvaktar tills vidare. Den här branschen är lite oviss och det känns som att man behöver en mer stabil grund innan man skaffar familj.


Isländska fårhundar
Vid sidan av arbetet med gården har Tommy några isländska fårhundar som han tränar. Och så spelar han piano.
– Det var någon som släpade hit en orgel när jag var liten. Ena systern blev riktigt duktig på att spela men själv hade jag inte så bra taktkänsla. Nu har jag börjat spela lite igen och det fungerar bra som avkopplande terapi. Det tar väl länge innan man får uppträda på Andersudde, men det är skoj att bara sitta och klinka!
Bland hundarna finns två världsvinnare. En av dem utsågs i Helsingfors 1998 och den andra nu i sommar på Världsvinnarutställningen i Danmark: bäst i rasen.
– De är till stor hjälp med boskapsskötseln. Bättre arbetskamrater får man leta efter: de är aldrig morgontrötta och alltid på gott humör. Den här rasen har dessutom varit nära att dö ut så det känns extra viktigt att vara med och bevara den.
Och uppfinnardrömmen finns ännu kvar.
– Energifrågan är ju riktigt intressant just nu. Det finns så många områden där det behövs nya och smarta lösningar: allt från hur man värmer hus till vad man tankar bilen med. Där skulle det vara roligt att kunna bidra med något.

Text och foto:
Axel Kronholm