DELA

Musikern som både lär och vårdar

FREDRIK EKELUND 40 år
Namn: Fredrik Ekelund.
Född: den 7 februari 1967 i Helsingfors.
Bor: i Mariehamn.
Yrke: musiker, lärare på Medis.
Familj: fästmön Iina, dottern Mimmi 1,5 år och en ny baby väntas i sommar.
Födelsedagen: firas tillsammans med familjen och de närmaste vännerna.
– Det är ingen stor sak att fylla 40, säger Fredrik.
Musik, det handlar om musik för hela slanten, både som arbete och hobby. Men att musikern Fredrik Ekelund hamnade på Medis som musiklärare var ingen planerad karriär precis.
– Nej, jag hade inte ens trott det vara möjligt för mig att komma tillbaka till Åland och ha en framtid här, säger han.
När Fredrik var en liten parvel på fyra år lämnade hans familj Helsingfors för Åland.
– Jag gick i helfinskt dagis där och kunde finska, men det glömde jag snabbt när jag kom hit, berättar han. Nu har jag litet ”språkbad” hemma, min fästmö är helfinsk och talar finska med dottern Mimmi medan jag talar svenska med henne.

Gitarrskola
1986 blev Fredrik student vid Ålands lyceum. Sedan for han till Los Angeles där han gick i gitarrskola under ett år.Därefter blev det tre år i Stockholm där han dels studerade musik och dels jobbade. Efter tre terminers musikstudier övergick han till att plugga filmvetenskap.
– Sedan hamnade jag åter på Åland.
Det började med ett vikariat som musiklärare höstterminen 1991 i Övernäs högstadium. Det fortsatte med ett par år som musiklärare i Ålands lyceum och ett par år i Musikinstitutet.
– Men jag är ju ingen musiklärare i grunden, jag är musiker, konstaterar han leende.
Han är en riktigt virtuos på gitarr, han har spelat in flera skivor och han skriver egen musik. I sitt arbetsrum på Medis har han just installerat inspelningsutrustning.
– Jag hoppas få litet tid för att göra egen musik också, säger han.
När Fredrik började som timlärare på Medis fanns ingen gitarrundervisning, men det fanns efterfrågan och nu har han byggt upp en musikundervisning som också omfattar elbas och från och med vårterminen även trummor.
Vem är det som som kommer till dina lektioner?
– Medis kurser är ju för vuxna, men jag har också yngre elever, yngre tonåringar som vill lära sig spela, berättar han. Det är skojigt.
Fredriks elever får individuell undervisning, alla har vanligen också egna önskemål och visioner.
– Någon vill lära sig kompa visor på gitarr medan ungdomarna vill spela hårdrock, skrattar han. Jag pysslar alltså med det mesta, på en rimlig nivå och det funkar bra.
Bland de äldre eleverna har en del hållit på på egen hand i många år, men går på kurs för att lära sig spela bättre.
– Det är inte alltid så lätt för äldre, men de gör det för sitt eget nöjes skull och det är trevligt, säger han. Ungdomarna har glöden för sin musik, de har ofta ett band i bakgrunden.

Trummor nyhet
Fredrik Ekelund jobbar fem dagar i veckan och har ett 40-tal lektioner. Den här terminen har han åtta trumelever vilket är helt nytt och jätteskoj. I höstas kändes det inte särskilt bra när 50 personer stod på väntelistan till musikkurserna och kommunerna sade nej till kurspengarna.
– Det var snopet både för mig och för dem som sökte, säger han. Nu fick jag trummorna till våren i stället och det är kul.
Han är också med och drar den blandade kören ”Körglädje” som leds av Åsa Isaksson. För Fredrik är det här med körsång ganska nytt.
– Jag övar stämmor och sjunger själv med i kören, berättar han. Det är ett bra gäng och vi har roligt.
När Fredrik är ledig är det familjen som gäller, och musiken förstås. I mån av tid skriver han ju egen musik och kanske i framtiden att det blir någon skiva igen.
– Det skulle vara kul, det är alltid roligt att göra något för egen del också, men det är inte några karriärplaner, säger han.

Skönt avbrott
Vad gör du på sommaren, då inte Medis har några kurser?

– Jag har en parallellkarriär, ler han. Jag sommarjobbar inom omsorgen, det är ett skönt avbrott och det har funnits somrar som varit helt musikfria.
Fredrik har jobbat mycket i boendet på Blåbärsstigen i Dalbo.
– Jag har varit engagerad inom omsorgen länge och trivs bra, säger han. I många år hade jag hand om musiken inom omsorgen, i gamla Backagården och ordnade allsångskafé i Hildas hus.
Om sina olika jobb konstaterar han:
– Tendensen är att man hamnar där man passar, jag vill göra ett bra jobb och jag trivs med det jag gör.
Själv har han aldrig gått i någon Medis-kurs, men tror att det skulle vara trevligt. Han vet hur populära kurserna är och är glad över att hans musikkurser vuxit med åren.
– Det har tagit två minuter att få kursen full, skrattar han. Dessutom finns det alltid en väntelista, det är glädjande.

Andningshål
Han menar att det ska vara trevligt att gå på kurs, man ska ha roligt och samtidigt lära sig någonting man är intresserad av.
– Alla har olika startsträcka, en del kommer i gång snabbt och andra behöver längre tid, säger han. Huvudsaken är förstås att de inte är bättre än jag!
Ett tag hade han också rockbandskola, åkte runt till unga rockband, gav tips och råd om arrangemang, hur de kan komma vidare och lyssnade till deras låtar.
Hans uppfattning om Medis betydelse är att det för många är ett andningshål, de får ägna sig åt något som är roligt och intressant och som gör att de orkar bättre med jobbet och vardagen.
– Våra kurser är förankrade i verkligheten, det är folket självt som skapar vår verksamhet, det är sunt tycker jag.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax