DELA

Från karate till svensk klassiker

Kimmo fyller 50
Namn: Kimmo Toivo Tapio Mattsson.
Född: I Kyrkslätt den 18 mars 1962.
Bor: I Mariehamn.
Gör: Specialyrkeslärare på Ålands gymnasium.
Familj: Frun Inger, försäkringstjänsteman, och barnen Marina, Emelie, Oscar och Ina, alla med efternamnet Mattsson.
Födelsedagen: Firas med kalas för inbjudna på Valborg i Lemland på lördag, den 17 mars.
När Kimmo Mattsson fyllde 40 var Nyans familjeredaktör Maj-Len imponerad av hur mycket han hann med vid sidan av lärarjobbet på sjömansskolan, från hundtävlingar till karate.
Mycket har hänt sen dess. Vi bad Kimmo berätta om tre stora händelser i hans liv det senaste decenniet.
Det första han tänker på är att han blivit morfar. Dottern Marina har fått fyra barn – Kerttu, Mira, Lari och Aaro. Men hon bor på fastlandet så Kimmo får inte se sina barnbarn så ofta som han skulle vilja.
Det andra är alla motorcykelsemestrar han varit på med sina kompisar till bland annat Ungern och Kroatien.
Det tredje är att han klarat En svensk klassiker-loppen – Vasaloppets öppet spår, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Snabb inskolning
Kimmo hade ingen erfarenhet av lärarjobb när han såg att Yrkesskolan sökte lärare 1989. Då var han köksmästare på Pommern.
Efter tre dagars inskolning med läraren Uno Karlsson som var på väg i pension blev Kimmo ensam med tolv elever som skulle ha hand om skolbespisningen.
Det gick nästan på tok den första dagen. Kimmo hade beställt allt som behövdes och förklarat för eleverna vad de skulle göra. Sen satte han sig på sitt arbetsrum. När han gick ut i köket en timme senare hade det inte hänt någonting.
– De var vana med att lärarna var med hela tiden och sade hur det ska vara.
Det blev skollunch den dagen också. Kimmo lärde sig snabbt hur han skulle leda köksarbetet.

Tjugo länder på mc
Motorcykel köpte han när han var 38. Sedan dess har det blivit många resor ut i Europa med ett gäng där Kimmo, Benny Lindholm och Uffe Sporre är kärnan.
Bland de mest minnesvärda turerna finns en svindlande resan längs Norges Atlantkust, från Trondheim till Bodö.
På en resa till Kroatien besökte de koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Att se påminnelserna om vad som hade hänt där blev en stark upplevelse – från byggnaderna där fångar levde som boskap till resväskor, proteser och andra ägodelar som de lämnade efter sig.
Annars har mc-resenärerna valt trevliga resmål och det har blivit många avstickare längs vägarna. Vid det här laget har de hunnit med cirka 20 länder.
– Vi var till Luxemburg fram och tillbaks och drack kaffe. I Monaco körde vi på gatorna där det nyss hade varit ett formel ett-lopp. Där parkerade vi i samma garage som Renaults stallchef Flavio Briatore.
På autobahn kan farten ligga på 130 kilometer i timmen.
– Vi undviker helst de stora vägarna. Det är roligare att hålla en snittfart på 70-80 och se sig omkring.
Ryssland vore en utmaning för mc-gänget, men Kimmo tvekar. Han har hört mycket om trafikpoliser, eller personer som bara utger sig för att vara sådana, som måste smörjas med pengar för att utfärda dokument som ”saknas”.
– Men om man åker med medlemmar från den ryska Goldwing-klubben går det bra.

Klassiker på 25,5 timmar
På en mc-resa till Kroatien nämnde Benny Lindblom att han skulle skida Vasaloppet i öppet spår.
– Om du skidar så skidar jag också, sade Uffe Sporre.
Och då hade Kimmo inget val. Han måste haka på. En magoperation och sjukskrivning på hösten kom i vägen och när han avslutat den sista antibiotikakuren var det bara två månader svar till start. Kimmo förberedde sig med 450 kilometer på banan vid Vikingavallen i Jomala.
Nu har han klarat ”En svensk klassiker” på 25,5 timmar. Nästa gång ska han pressa ner tiden till 24 timmar.
Så Kimmo håller farten uppe.
– Det är mer hålligång nu än för tio år sen. Då ägnade jag mig mest åt karate. Men jag känner att jag blir äldre. Nu är jag så förståndig att jag lyssnar på kroppen.

Patrik Dahblom