DELA

Förälskade sig i Chile och chilenska

40 år
Namn: Kim ”Eken” Lennart Ekström
Född: den 8 november 1966 i Mariehamn
Bor: på Strandgatan
Familj: hustrun Ema och döttrarna Katalina 5 år och Maria Paz 2 år
Födelsedagen: går i arbetets tecken, så jubilaren undanber sig eventuell uppvaktning. Han firar senare med en resa till södra Chile.
För snart tio år sedan gjorde Kim Ekström sin första resa till Chile. Genast blev han betagen av landet; av människorna, naturen – med bergskedjan Anderna som man alltid ser, musiken och kulturen. 1998 gjorde han sin andra resa, då träffade han Ema och kärleken föddes.
– Först förälskade jag mig i landet och sedan i kvinnan, säger Kim med ett litet skratt.
Hela familjen, som i dag alltså består av hustrun Ema och de två döttrarna Katalina och Maria Paz, är med under vår Pratstund. Diskussionerna går ömsom på svenska och ömsom på spanska.
– Vi är nog mer eller mindre tvåspråkiga, konstaterar Kim.

Liten by på landet

Genom åren har det blivit många resor till södra Chile. Tolv stycken hittills för Kim, medan Ema och barnen årligen tillbringar flera vintermånader i sitt andra hemland. Årstiderna är omsvängda där, så i lördags när de åkte iväg på årets resa så möts de av Chilensk vår.
– I byn Monte-Aguila, som betyder berg och örn, har vi ett litet hus. Det är där vi håller till, bara att öppna dörrarna och vädra ut så är allt klart. Förra året byggde vi ut med ett sovrum, säger Kim, och berättar att chilenarna är ett öppnare och gästvänligare folk än vi nordbor.
– Det är mer värme mellan människor helt enkelt.
Byn ligger cirka 490 kilometer söderut från huvudstagen Santiago. Efter cirka 20 timmars flygresa från norden tar det ytterligare sju timmar med buss.
– Men då stannar bussen mitt i byn också, säger Kim.

Hästar bland vinrankor

Han berättar om hur oxar och hästar ännu används i jordbruket, vissa har inte råd med traktor medan andra väljer bort maskinen för att inte riskera oljeläckage bland vinrankorna.
Och om vägtullarna, den första bommen och kassan dyker upp redan 500 meter från flygplatsen. Staten har inte satsat på vägbyggnation utan privata finansiärer står bakom motorvägen. Istället får de ta ut avgifter av alla som färdas på vägen i 30 år, sedan tillfaller vägen staten.
Och så om sjukvården, Katalina föddes i Chile och Kim har gott att säga om läkarna ” som ställer diagnos på några minuter och ibland bara med hjälp av en ficklampa.”
Och så det starkaste minnet – en begravning.
– Mormor låg i öppen kista i huset. Alla kom dit, det spelades musik, åts mycket mat och dracks vin. Det finns många starka traditioner kring döden i Chile. Oftast begravs man två nätter efter döden och de nätterna ligger man hemma, om det är där man dött. Men dör man av en smittsam sjukdom begravs man direkt, säger Kim.

Familjen nummer ett

Hittills är det Kims jobb, som egenföretagare och taxichaufför, har hållit familjen kvar på Åland.
– Jag har vant mig vid att vara borta från familjen. Men när vi är tillsammans så är de nummer ett, och så är Chile nummer två, skrattar Kim, som dock erkänner att vistelserna i Chile blir längre och längre för varje år och när det blir dags för flickorna att börja skolan kanske Monte-Aguila blir hemma istället för Mariehamn.
Kim Ekström har kört taxi i 14 år. Bilen är specialutrustad så han kör personer som behöver rullstol och har många stamkunder. Före han köpte bilen hann Kim prova på sjömanslivet. Men han trivdes inte till sjöss.

Fåtöljsjöman numera

– Och innan sjön utbildade jag mig. Jag har gått i så många skolor att jag nästan tappat räkningen, säger Kim.
Det var först den sociala linjen vid yrkesskolan, sedan fiskeriskolan i Pargas.
– Jag skulle bli fiskodlare men det visade sig inte vara lönsamt, så jag hoppade av första året.
Istället blev det ett år på medialinjen vid Borgå folkhögskola och sedan Ålands sjömansskola och fartygselektriker. Idag kallar han sig fåtöljsjöman, älskar att läsa sjöfartslitteratur och önskar sig en egen båt.
Han trivs med att vara sin egen chef.och med friheten som jobbet innebär, samtidigt som han får hjälpa så många människor i deras vardag.
– Här hinner man inte med någonting annat, det mesta går i arbetets tecken. Men i Chile hinner jag med mycket mer, till exempel vara ute och njuta i naturen. Så man vet aldrig, om fem år kanske vi bor där, säger Kim.

ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax