DELA
Foto: <07_Bildrubrik>VÄCKA UPPMÄRKSAMHET Inge-May Juslenius och Johan Ramsland vill inte att det ska ta över hundra år innan kvinnor och män får lika lön för likvärdigt arbete.

”Kvinnans euro är 84 cent”

Dagens ålänning Inge-May Juslenius möter vi på Torggatan i Mariehamn där hon står och delar ut guldpengar och tioeurossedlar till förbipasserade. Vänder man på tioeurossedeln visar det sig vara reklam för att uppmärksamma löneskillnaden mellan män och kvinnor i samhället. Vårdfacket Tehy Åland, som Juslenius är organisationssekreterare för, är ett av fackförbunden som står bakom kampanjen.

– I dag är en kvinnas euro 84 cent. Det betyder att kvinnor från och med i dag (läs söndag) jobbar gratis till årets slut, säger Juslenius.

Hur ska vi få jämställda löner?

– Man ska inte göra skillnad på kvinnor och män utan se på uppgiftens svårighetsgrad.

Med sig har hon Johan Ramsland från tjänstemannacentralorganisationen STTK-Åland. Ett av grundproblemen, menar de, är att flickor väljer yrken som traditionellt är kvinnodominerade och pojkar väljer branscher som anses vara manliga yrken.

– Det handlar om kultur och det är ganska svårt att bryta sig från strömmen. För 50 år sedan hade vi knappt en enda kvinna inom STTK, i dag är tio procent av våra medlemmar kvinnor. Det är fortfarande jättelågt, säger Ramsland.

Är ni för könskvotering?

– Inte just nu, men jag tror det är viktigt att sätta press så att kvinnor får komma med och får högre löner, säger Juslenius

– Kvotering får inte vara första prioritet men om två personer har samma meriter kan könet få vara en faktor, säger Ramsland.

Vem vill ni hälsa till?

– Till den nya landskapsregeringen. De har en viktig uppgift om jämställda löner ska förverkligas, säger Juslenius och Ramsland.