DELA

”Jag är en lika medioker seglare som båtreparatör”

Inne i en hall i Sjökvarteret håller Jonna Kevin från Lemland Björkö (Börkö i folkmun) på att röra om i en burk med grå färg.
Vad håller du på med?
– Jag målar däcket på min nordiska folkbåt.
Nordisk folkbåt, vad är det?
– Det var den första segelbåten som tillverkades i stor skala för vanligt folk. Tillverkningen började i slutet av 1930-talet men min båt är från 1959 och byggd i Linköping vid Vänern. En riktig folkbåt ska vara byggd i lärkträ eller furu och överbyggnaden är alltid mahogny. Och så ska den vara 6,28 meter lång.
Hur kom det sig att du köpte den?
– Jag köpte den när jag bodde i Göteborg. Det var min hemstad i femton år och jag tänkte att när man bor där borde man lära sig segla. Jag gick med i Göteborgs quinnliga segelsällskap men eftersom jag hade så oregelbundet jobb hade jag svårt att hinna med i klubbens reguljära aktiviteter och då beslöt jag att köpa en egen båt.
Vad heter den?
– Hon heter Elodi efter min mormor. Hennes mamma gillade franska men var inte så bra på det.
När flyttade du och Elodi till Åland då?
– För fem år sedan. Jag och en kompis seglade Elodi från Huskvarna över Vättern, genom Göta kanal och sedan över Ålands hav. Det tog en vecka och efter den seglatsen bestämde jag att hon är en antikvitet. Folkbåtar har man mer för att förvalta ett kulturarv än för att långsegla med. Själv är jag en lika medioker seglare som båtreparatör men jag har goda vänner som är bra på båda.
När är hon klar att sjösätta för säsongen?
– Om en eller ett par veckor om experten har tid att titta att allt är okej. Men jag är beredd att sälja henne om en köpare dyker upp. Hon är i mycket bättre skick än många folkbåtar.
Finns det fler på Åland?
– Ja, några finns det. Matts Stenlund har en till exempel. Men vi har ingen egen förening utan är med i skötbåtsföreningen.
Och vem vill du hälsa till?
– Till alla ålänningar med anledning av självstyrelsedagen och till mina snälla vänner som hjälpt mig med både båten och mitt gamla hus i Börkö.

Anne Sjökvist