DELA
© Nya Åland

”Cykelvägarna är Ålands trumfkort”

Att bli utnämnd till Dagens ålänning bara en dag efter att man klivit av färjan är kanske lite kontroversiellt, men Pirjo och Erkki Hiltunen från S:t Michel i östra Finland är inga nybörjare när det gäller Åland.
– Vi cyklade här på vår bröllopsresa för 40 år sedan, och besökte tidigare Åland regelbundet. Bland annat firade vi Pirjos 50-årsdag i Eckerö, säger Erkki.
Den här gången reser och bor paret i husbil, men har cyklarna med för att kunna göra utfärder.
– Det är en fantastisk kombination att resa med både husbil och cykel. Vi ska göra cykelutfärder till skärgården, i alla fall Föglö, och bilutfärd till Eckerö, säger Pirjo.
I övrigt har Hiltunens inga specifika planer. När Nyan träffar paret utanför Maxinge är de på väg till campingen för att tillreda lunch. Därefter blir det möjligen en tur till Sjöfarstmuseet.
– Vi tycker väldigt mycket om att vara på Åland, det är skönt och avslappnat, säger Erkki.
Vad gör ni när inte hänger på Åland?
– Jag blev pensionär för tre veckor sedan. Jag har arbetat som ekonomilärare vid en yrkeshögskola, säger Erkki.
Pirjo är också pensionär, men har tidigare arbetat inom statsförvaltningen.
– Till utbildningen är jag marinbiolog.
Vem vill ni hälsa till?
– Hah, Vladimir Putin är det första jag kommer på, skrattar Erkki, men får mothugg av Pirjo.
– Nej, honom hälsar vi inte till! Jag vill hälsa till alla ålänningar att ni ska värna om era cykelvägar, det är ett riktigt trumfkort.
– Sant, sådant här finns inte i östra Finland, det känns nästan som om man skulle vara i Danmark när man är här, säger Erkki.
Ett enda litet klagomål har dagens hedersålänningar:
– Vi har inte lyckats hitta en karta någonstans, det skulle vara fint om det fanns gratis cykelkartor att plocka på sig, säger Pirjo.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax